Ευρωπαϊκό έργο EPOQUE- Environmental POrtfolio for Quality in University Education

Ευρωπαϊκό έργο EPOQUE- Environmental POrtfolio for Quality in University Education

 

H έξυπνη εξειδίκευση των μελλοντικών εκπαιδευτικών, επιστημόνων και μηχανικών μέσω ενός περιβαλλοντικού χαρτοφυλακίου, το οποίο μπορεί να ενσωματωθεί πλήρως στα πανεπιστημιακά προγράμματα σπουδών, αποτελεί το επίκεντρο του διακρατικού έργου «EPOQUE: Environmental POrtfolio for Quality in University Education» που συντονίζεται από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ERASMUS+ Cooperation for innovation and the exchange of good practices.

Το εταιρικό σχήμα περιλαμβάνει ακόμη το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο-ΕΑΠ (Ελλάδα), το Πανεπιστήμιο Helsinki (Φινλανδία), το Πανεπιστήμιο Federico II της Νάπολης (Ιταλία), τον οργανισμό PROJECTS IN MOTION LIMITED (Μάλτα) και το Ινστιτούτο BEST (Βιέννη-Αυστρία).
Είναι γεγονός, ότι ήδη στο τέλος του 2006, η ΕΕ δεσμεύτηκε να μειώσει την ετήσια κατανάλωση της πρωτογενούς ενέργειας κατά 20% μέχρι το 2020. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε στρατηγική για την αειφόρο χρήση των φυσικών πόρων που χρησιμοποιούνται στην Ευρώπη, η οποία έχει ως στόχο τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που σχετίζονται με τη χρήση των πόρων σε μια αναπτυσσόμενη οικονομία, προς όφελος της βιώσιμης ανάπτυξης.
Το έργο EPOQUE συμβάλλει στην διαμόρφωση και δημιουργία «πράσινων επαγγελματιών» και γενικά πολιτών με υψηλή περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Βασικό συμπέρασμα του έργου είναι ότι ο τομέας της εκπαίδευσης, μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης προς την κατεύθυνση της ευαισθητοποίησης των εκπαιδευτικών για την αειφόρο χρήση των φυσικών πόρων, με συγκεκριμένη εστίαση στην ενέργεια και παράλληλα, να προωθεί την έγκαιρη ενημέρωση των νέων ατόμων σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας και διαχείρισης πόρων.
Στόχος είναι η αλλαγή στη νοοτροπία όλων, φορέων και πολιτών, ως προς τους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι κατανοούν το περιβάλλον, τους πόρους, και τον αντίκτυπο των καθημερινών δραστηριοτήτων.
Προς την κατεύθυνση αυτή, στο έργο αναπτύχθηκαν τέσσερα αυτοτελή ψηφιακά εκπαιδευτικά προγράμματα (online courses), στα αντικείμενα:
Πρόγραμμα I. Συμμετοχικές μέθοδοι για τη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων
Πρόγραμμα II. Τρέχουσα κατάσταση και μέλλον Βαλτικής και Μεσογείου σε μια διεπιστημονική προοπτική
Πρόγραμμα III. Επιχειρηματικότητα – Έξυπνη ενέργεια
Πρόγραμμα IV. Εφαρμοσμένα συστήματα διαχείρισης ενέργειας σε/για οργανισμούς
Τα προγράμματα είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν από φορείς παροχής εκπαίδευσης και κατάρτισης, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του έργου, η οποία βρίσκεται στη διεύθυνση http://www.epoque-platform.eu/

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Ερευνητική Ομάδα DAISSy του ΕΑΠ (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) ή τον επικεφαλής της ομάδας, Αν. Καθηγητή Α. Καμέα (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).

Αφήστε ένα σχόλιο

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες.