Newsletter της Δομής Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας του ΕΑΠ

Τεύχος: 3 / Φεβρουάριος 2013

 
 
Αγαπητά μέλη της κοινότητας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου,
 
Σας καλωσορίζουμε στο τρίτο ενημερωτικό τεύχος της ηλεκτρονικής περιοδικής έκδοσης (Newsletter) της Δομής Απασχόλησης & Σταδιοδρομίας (ΔΑΣΤΑ), του Γραφείου Διασύνδεσης (ΓΔ), και της Μονάδας Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας (ΜΚΕ) του ΕΑΠ.
 
Η παρούσα έκδοση περιέχει ποικιλία άρθρων για την σταδιοδρομία, την απασχόληση και την επιχειρηματικότητα. Μια περίληψη των άρθρων παρουσιάζεται παρακάτω.
 
Στα «Νέα των Πράξεων» οι τρεις πράξεις σας ενημερώνουν για τις δράσεις που έχουν πραγματοποιήσει και αυτές που προγραμματίζουν. Οι απολογισμοί των ημερίδων της ΔΑΣΤΑ και της ΜΚΕ και ο απολογισμός των εργαστηρίων του ΓΔ δίνουν ένα στίγμα σε όσους δεν είχαν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν από κοντά αυτές τις δράσεις. Μπορείτε να επισκέπτεστε τακτικά τις ιστοσελίδες και των τριών πράξεων για να δηλώνετε έγκαιρα συμμετοχή σε επόμενες δράσεις.
 
Στην ενότητα «Εξελίξεις - Επικαιρότητα» με άρθρα ευρείας θεματολογίας ενημερώνεστε για θέματα σχετικά με την απασχόληση σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο. Αναφορικά με το πρώτο επίπεδο, παρουσιάζονται στοιχεία για την «ελληνική ανεργία» και αναλύονται οι βασικές συνιστώσες του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Απασχόληση των Νέων. Στο ίδιο πλαίσιο, παρουσιάζονται δύο προκηρύξεις που αφορούν την ανάπτυξη ή ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Συγκεκριμένα, πληροφορίες δίνονται για τα προγράμματα ενίσχυσης Γυναικείας Επιχειρηματικότητας, καθώς και για την ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, παρουσιάζεται το «Πανόραμα Δεξιοτήτων της ΕΕ», ως μια πλέον αξιόπιστη πηγή πληροφόρησης για ζητήματα αντιστοίχησης δεξιοτήτων, για θέσεις εργασίας και αναπτυσσόμενα επαγγέλματα. Η έρευνα του CEDEFOP, μας ενημερώνει για τον κίνδυνο που υπάρχει για την απαξίωση των δεξιοτήτων, και για την πρόληψη αυτού του κινδύνου μέσω της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης των εργαζομένων.
 
Ο Δείκτης Τάσεων Αγοράς Εργασίας (RCI) είναι η εξαμηνιαία μελέτη που διενεργεί το ALBA Graduate Business School για να καταγράψει τις τάσεις που επικρατούν στις διαδικασίες προσέλκυσης και επιλογής στελεχών. Στην θεματική ενότητα «Πρόσβαση στην γνώση» διαβάστε την περίληψη της μελέτης για το β’ εξάμηνο του 2012. Επίσης, στην ίδια ενότητα, γίνεται αναφορά στον Οδηγό «Leading Women in Business» της ICAP και στα βασικά αποτελέσματα της μελέτης για την εκπροσώπηση των γυναικών σε θέσεις διευθυντικών στελεχών σε σύνολο 27.314 επιχειρήσεων στην Ελλάδα.
 
Στα «Πρόσωπα» αυτού του τεύχους δημοσιεύεται συνέντευξη που έδωσε στο περιοδικό μας απόφοιτος της Πληροφορικής, κος Κωνσταντίνος Βίγλας. Ο κ. Βίγλας θυμάται μαζί μας τα χρόνια από τις σπουδές στο ΕΑΠ, μας ενημερώνει για την επαγγελματική του εξέλιξη μετά την αποφοίτηση, περιγράφει, αναλύει τις απαιτήσεις της αγοράς από τους υποψήφιους εργαζόμενους και δίνει συμβουλές για το πώς οι υπηρεσίες σταδιοδρομίας του ΕΑΠ μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό.
 
«Σας ενδιαφέρει..» Ακόμα, ανακαλύψαμε και σας προτείνουμε μια χρήσιμη πλατφόρμα Study Portals, στην οποία μπορείτε να αναζητήσετε ανάμεσα σε χιλιάδες προγράμματα αυτό που εσάς σας ταιριάζει ανάλογα: με το είδος της εκπαίδευσης (εξ αποστάσεως ή συμβατική), το επίπεδο σπουδών (προπτυχιακά, μεταπτυχιακά, διδακτορικές σπουδές, βραχύχρονης διάρκειας μαθήματα κ.α.), το πανεπιστήμιο και τη χώρα που παρέχει την εκπαίδευση και άλλα κριτήρια. Ακόμα, προτείνονται Διεθνή Συνέδρια, και ένας Διαγωνισμός Επιχειρηματικών Ιδεών από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς.
 
 
Τέλος, «Στο βήμα των φοιτητών και αποφοίτων» φιλοξενούνται αποσπάσματα συνεντεύξεων αποφοίτων του ΕΑΠ, που ορκίστηκαν την 1η και 2η Δεκεμβρίου 2012.
 
 
Ευχόμαστε αυτή η χρονιά να σας φέρει ένα βήμα πιο κοντά στους στόχους σας!
 
Καλή Ανάγνωση!


περισσότερα...

Όλες οι Δημοσιεύσεις »

Editorial                          
Editorial

Επιμέλεια: Συντακτική Επιτροπή Newsletter
Τα νέα των πράξεων         
Τα νέα της ΔΑΣΤΑΤα νέα της ΔΑΣΤΑ

Επιμέλεια: Αχιλλέας Καμέας, Επίκουρος Καθηγητής ΕΑΠ, Επιστημονικός Υπεύθυνος Πράξης ΔΑΣΤΑ


Διοργάνωση εργαστηρίων ομαδικής συμβουλευτικής

Επιμέλεια: Αθανάσιος Μιχιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΑΠ, Επιστημονικός Υπεύθυνος Πράξης ΓΔ ΕΑΠ


 Απολογισμός Ημερίδας 12/12/2012 με Θέμα: «Σκέψου Καινοτομικά-Πράξε Επιχειρηματικά: Προκλήσεις και Ευκαιρίες»

Επιμέλεια: Μιχάλης Ξένος Επιστημονικός Υπεύθυνος ΜΚΕ Αναπληρωτής Καθηγητής ΣΘΕΤ
Εξελίξεις-Επικαιρότητα      
Το Πανόραμα Δεξιοτήτων της ΕΕ

Επιμέλεια: Κ. Παπαχριστόπουλος & Ι. Σωτηροπούλου - Επιστημονική υποστήριξη ΔΑΣΤΑ


  Απαξίωση των δεξιοτήτων και Δια Βίου Εκπαίδευση

Επιμέλεια: Κ. Παπαχριστόπουλος & Ι. Σωτηροπούλου - Επιστημονική υποστήριξη ΔΑΣΤΑ


 Περί ελληνικής ανεργίας: ερμηνείες και σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις

Επιμέλεια: Γιάννης Μουζακίτης - Επιστημονικός Συνεργάτης ΓΔ ΕΑΠ


 Προκήρυξη της Δράσης «Ολοκληρωμένη παρέμβαση για τη στήριξη της γυναικείας απασχόλησης μέσω ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας»

Επιμέλεια: Αθανάσιος Σακελλαρίου Σύμβουλος επιχειρηματικότητας ΜΚΕ ΕΑΠ


 Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου – Υπηρεσιών (ΕΣΠΑ 2007-2013)                                                                Επιμέλεια: Αθανάσιος Σακελλαρίου Σύμβουλος επιχειρηματικότητας ΜΚΕ ΕΑΠ
Έρευνες-Μελέτες              
Δείκτης Τάσεων Αγοράς Εργασίας για το β’ εξάμηνο 2012

Επιμέλεια: Κ. Παπαχριστόπουλος & Ι. Σωτηροπούλου - Επιστημονική Υποστήριξη ΔΑΣΤΑ


  Leading Women in Business

Επιμέλεια: Ι. Σωτηροπούλου - Επιστημονική Υποστήριξη ΔΑΣΤΑ
Πρόσωπα                           
Κωνσταντίνος Βίγλας

Επιμέλεια: Ι. Σωτηροπούλου - Επιστημονική Υποστήριξη ΔΑΣΤΑ
Σας Ενδιαφέρει...              
Διαγωνισμός Επιχειρηματικών Ιδεών από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς

Επιμέλεια: Αθανάσιος Σακελλαρίου Σύμβουλος επιχειρηματικότητας ΜΚΕ ΕΑΠ


 Χρήσιμες Ιστοσελίδες

Επιμέλεια: Α. Κανελλοπούλου & Ι. Σωτηροπούλου ΔΑΣΤΑ
Το βήμα Των Φοιτητών & Αποφοίτων
Συνεντεύξεις αποφοίτων 2012

Επιμέλεια: Συντακτική Επιτροπή Newsletter