Newsletter της Δομής Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας του ΕΑΠ

Τεύχος: 3 / Φεβρουάριος 2013

Απαξίωση των δεξιοτήτων και Δια Βίου Εκπαίδευση

Δημοσίευση: 8/2/2013
Επιμέλεια: Κ. Παπαχριστόπουλος & Ι. Σωτηροπούλου - Επιστημονική υποστήριξη ΔΑΣΤΑ

 

 

 

Ένα μεγάλο ζήτημα που απασχολεί πολλούς εργαζόμενους στην σύγχρονη εποχή της ραγδαίας ανάπτυξης της τεχνολογίας είναι η απαξίωση των δεξιοτήτων, ο βαθμός δηλαδή στον οποίο οι επαγγελματίες στερούνται την ενημέρωση ή τη γνώση που είναι απαραίτητη για να εξακολουθήσουν να αποδίδουν αποτελεσματικά στους τρέχοντες ή μελλοντικούς εργασιακούς ρόλους τους (Kauffman, 1974).

Έρευνα του CEDEFOP, του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής κατάρτισης, που πραγματοποιήθηκε σε Γερμανία, Ουγγαρία, Κάτω Χώρες και Φιλανδία σε εργαζόμενους ηλικίας 30-50 ετών κατέδειξε την ανάγκη για συνεχή κατάρτιση των εργαζομένων. Η έρευνα περιγράφει τις διαφοροποιήσεις ανά χώρα και ανά χαρακτηριστικά εργαζομένων και καταλήγει στο ότι παρόλη  την ταχύτητα, ποικιλία και έκταση των αλλαγών, φαίνεται πως η απαξίωση των δεξιοτήτων μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς με την κατάρτιση και την εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας.

Η απαξίωση είναι κυρίως αποτέλεσμα νέων εφαρμογών, μηχανημάτων, πληροφοριακών τεχνικών, συστημάτων, προϊόντων, υπηρεσιών και μεθόδων εργασίας στον χώρο εργασία και  κάνει ακόμα και τους νέους εργαζόμενους ανεπαρκείς σε σχέση με τις ικανότητες και τις γνώσεις που χρειάζονται για να εξακολουθούν να είναι αποδοτικοί στους εργασιακούς τους ρόλους.

Τα χαρακτηριστικά που θέτουν σε κίνδυνο τις δεξιότητες των εργαζομένων – μεγάλη ηλικία, χαμηλό επίπεδο ειδίκευσης, έλλειψη υποστήριξης της εκπαίδευσης από την εταιρεία/τον οργανισμό, σχεδιασμός θέσεων εργασίας που δεν αξιοποιεί τα καλύτερα χαρακτηριστικά των εργαζομένων – συσχετίζονται όλα με τη χαμηλή συμμετοχή σε συνεχιζόμενη εκπαίδευση.

Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι οι θέσεις εργασίας πρέπει να σχεδιάζονται με τρόπο ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο ενδιαφέρουσες. Ο σχεδιασμός των θέσεων εργασίας αφορά διάφορες όψεις εκ των οποίων η αυτονομία είναι ιδιαίτερα σημαντική. Στη διάρκεια της έρευνας οι εργαζόμενοι ερωτήθηκαν εάν «οι διάφοροι κανόνες και κανονισμοί» τους εμποδίζουν να δοκιμάζουν νέα πράγματα. Κατά μέσο όρο, το 41% των εργαζομένων και στις τέσσερις χώρες απάντησε «ναι». Οι εργαζόμενοι που ένιωθαν ότι οι εν λόγω κανόνες και κανονισμοί περιορίζουν την αυτονομία τους είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να υποστούν απαξίωση των δεξιοτήτων τους.

Κατά συνέπεια, μια υποστηρικτική νοοτροπία εκπαίδευσης στην επιχείρηση, και θέσεις εργασίας που προσφέρουν αυτονομία, επιτρέποντας στους εργαζομένους να αναπτύσσουν και να διευρύνουν τις δεξιότητές τους, μπορούν να αποτρέψουν ή να μετριάσουν την απώλεια δεξιοτήτων.

Ρόλο παίζει επίσης και η προσωπική στάση των εργαζόμενων. Παρότι τα άτομα με υψηλή εξειδίκευση σε ενδιαφέρουσες θέσεις εργασίας έχουν πιο θετική στάση, μια υποστήριξη της αυτοδιαχείρισης μπορεί να αναχαιτίσει τη μείωση των δεξιοτήτων σε όλα τα εκπαιδευτικά επίπεδα. Οι ευέλικτες πολιτικές διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού, που βλέπουν θετικά τους εργαζόμενους μεγαλύτερης ηλικίας και λαμβάνουν υπόψη τις εκπαιδευτικές τους ανάγκες, μπορούν να επιβραδύνουν τη διάβρωση των δεξιοτήτων τους.

Η τυπική εκπαίδευση ή κατάρτιση κατά τη διάρκεια των ωρών εργασίας είναι ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης της απαξίωσης των δεξιοτήτων. Ωστόσο, η προθυμία των εργαζομένων να καταρτίζονται εκτός των ωρών εργασίας τους είναι πολύ υψηλότερη όταν εργάζονται σε οργανισμούς που τους ενθαρρύνουν να διευρύνουν τις δεξιότητές τους.

Κ. Παπαχριστόπουλος & Ι. Σωτηροπούλου
Επιστημονική υποστήριξη ΔΑΣΤΑ

 

 

Λέξεις - Κλειδιά: απαξίωση, αυτονομία εργαζομένου, εκπαίδευση στην επιχείρηση, κατάρτιση στο χώρο εργασίας

Συνημμένα: Πώς-αποφεύγεται-η-απαξίωση-των-δεξιοτήτων.pdf

Αφήστε ένα σχόλιο

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες.

Όλες οι Δημοσιεύσεις »

Editorial                          
Editorial

Επιμέλεια: Συντακτική Επιτροπή Newsletter
Τα νέα των πράξεων         
Τα νέα της ΔΑΣΤΑΤα νέα της ΔΑΣΤΑ

Επιμέλεια: Αχιλλέας Καμέας, Επίκουρος Καθηγητής ΕΑΠ, Επιστημονικός Υπεύθυνος Πράξης ΔΑΣΤΑ


Διοργάνωση εργαστηρίων ομαδικής συμβουλευτικής

Επιμέλεια: Αθανάσιος Μιχιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΑΠ, Επιστημονικός Υπεύθυνος Πράξης ΓΔ ΕΑΠ


 Απολογισμός Ημερίδας 12/12/2012 με Θέμα: «Σκέψου Καινοτομικά-Πράξε Επιχειρηματικά: Προκλήσεις και Ευκαιρίες»

Επιμέλεια: Μιχάλης Ξένος Επιστημονικός Υπεύθυνος ΜΚΕ Αναπληρωτής Καθηγητής ΣΘΕΤ
Εξελίξεις-Επικαιρότητα      
Το Πανόραμα Δεξιοτήτων της ΕΕ

Επιμέλεια: Κ. Παπαχριστόπουλος & Ι. Σωτηροπούλου - Επιστημονική υποστήριξη ΔΑΣΤΑ


  Απαξίωση των δεξιοτήτων και Δια Βίου Εκπαίδευση

Επιμέλεια: Κ. Παπαχριστόπουλος & Ι. Σωτηροπούλου - Επιστημονική υποστήριξη ΔΑΣΤΑ


 Περί ελληνικής ανεργίας: ερμηνείες και σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις

Επιμέλεια: Γιάννης Μουζακίτης - Επιστημονικός Συνεργάτης ΓΔ ΕΑΠ


 Προκήρυξη της Δράσης «Ολοκληρωμένη παρέμβαση για τη στήριξη της γυναικείας απασχόλησης μέσω ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας»

Επιμέλεια: Αθανάσιος Σακελλαρίου Σύμβουλος επιχειρηματικότητας ΜΚΕ ΕΑΠ


 Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου – Υπηρεσιών (ΕΣΠΑ 2007-2013)                                                                Επιμέλεια: Αθανάσιος Σακελλαρίου Σύμβουλος επιχειρηματικότητας ΜΚΕ ΕΑΠ
Έρευνες-Μελέτες              
Δείκτης Τάσεων Αγοράς Εργασίας για το β’ εξάμηνο 2012

Επιμέλεια: Κ. Παπαχριστόπουλος & Ι. Σωτηροπούλου - Επιστημονική Υποστήριξη ΔΑΣΤΑ


  Leading Women in Business

Επιμέλεια: Ι. Σωτηροπούλου - Επιστημονική Υποστήριξη ΔΑΣΤΑ
Πρόσωπα                           
Κωνσταντίνος Βίγλας

Επιμέλεια: Ι. Σωτηροπούλου - Επιστημονική Υποστήριξη ΔΑΣΤΑ
Σας Ενδιαφέρει...              
Διαγωνισμός Επιχειρηματικών Ιδεών από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς

Επιμέλεια: Αθανάσιος Σακελλαρίου Σύμβουλος επιχειρηματικότητας ΜΚΕ ΕΑΠ


 Χρήσιμες Ιστοσελίδες

Επιμέλεια: Α. Κανελλοπούλου & Ι. Σωτηροπούλου ΔΑΣΤΑ
Το βήμα Των Φοιτητών & Αποφοίτων
Συνεντεύξεις αποφοίτων 2012

Επιμέλεια: Συντακτική Επιτροπή Newsletter