Newsletter της Δομής Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας του ΕΑΠ

Τεύχος: 3 / Φεβρουάριος 2013

Περί ελληνικής ανεργίας: ερμηνείες και σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις

Δημοσίευση: 8/2/2013
Επιμέλεια: Γιάννης Μουζακίτης - Επιστημονικός Συνεργάτης ΓΔ ΕΑΠ

 

Κατά το Γ΄ Τρίμηνο του 2012, το ποσοστό ανεργίας ήταν 24,8%, έναντι 23,6% του προηγούμενου τριμήνου και 17,7% του αντίστοιχου τριμήνου 2011.’, Ελληνική Στατιστική Αρχή - 13/12/2012.

Το παραπάνω απόσπασμα αποτελεί την εισαγωγή του δελτίου τύπου για την Έρευνα Εργατικού Δυναμικού της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής [1], όπου καταγράφεται η πλέον πρόσφατη κι επίσημη εκδοχή των δεικτών απασχόλησης και ανεργίας στην Ελλάδα. Η γενική εικόνα που δίνουν τα συγκεκριμένα ποσοστά συμπληρώνεται με τρία διαγράμματα και πέντε πίνακες, όπου περιγράφονται λεπτομερώς η απασχόληση και η ανεργία κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο με βάση το φύλο, την ηλικία, το επίπεδο εκπαίδευσης, τη γεωγραφική περιφέρεια, το είδος της απασχόλησης, τον τομέα της οικονομίας και το κλάδο οικονομικής δραστηριότητας.

Ο στόχος όμως του συγκεκριμένου άρθρου δεν είναι η παράθεση ποσοστών που ποσοτικοποιούν μια όψη της πραγματικότητας, την οποία οι αναγνώστες όχι απλά διακρίνουν γύρω τους, αλλά πολύ συχνά βιώνουν (στο σημείο αυτό θα αυτοαναιρεθώ και θα σημειώσω πως στους νέους έως 24 ετών η ανεργία αγγίζει το 57%). Αντίθετα, στις επόμενες παραγράφους, γίνεται μια προσπάθεια (σύντομης και αποσπασματικής λόγω περιορισμών στην έκταση του κειμένου) καταγραφής των ερμηνειών της υφιστάμενης εργασιακής πραγματικότητας αλλά και των σχετικών παρεμβάσεων από πρόσωπα και φορείς σχεδιασμού και διαμόρφωσης πολιτικών απασχόλησης.

Μια μέρα πριν τη δημοσιοποίηση του εν λόγω δελτίου τύπου, σε εκδήλωση [2] με τίτλο ‘Κτίζοντας μια νέα Ελλάδα’’, ο διοικητής του ΟΑΕΔ Ηλίας Κικίλιας , ανέπτυξε κατά την τοποθέτησή του μια επιχειρηματολογία βάση της οποίας ‘οι μεγαλύτερες ευθύνες για την έκρηξη της ανεργίας στην Ελλάδα θα πρέπει να αναζητηθούν στις ανεπάρκειες της χώρας, καθώς μόνο κατά το 1/3 οφείλεται στη διεθνή κρίση’. Βέβαια, ανάμεσα στο δίπολο των διαχρονικών ανεπαρκειών της χώρας και της συγκυριακής διεθνούς κρίσης, υπάρχει και το μαύρο κουτί της ακολουθούμενης (εργασιακής και όχι μόνο) πολιτικής, οι συνέπειες της οποίας ενδεχομένως και να ερμηνεύουν την εκτόξευση του ποσοστού ανεργίας από 8-10% που ήταν μέχρι τις αρχές του 2010 (έτος υπογραφής της πρώτης δανειακής σύμβασης και των σχετικών μνημονίων) στα σημερινά υψηλά (και κλιμακούμενα) ποσοστά. Επιπλέον, ο διοικητής του ΟΑΕΔ υπογράμμισε πως ‘χάρη στα προγράμματα [3] του Οργανισμού, η ανεργία στην Ελλάδα έχει συγκρατηθεί τουλάχιστον κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες’.

Στην ίδια εκδήλωση, τοποθετήθηκε και ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα Χορστ Ράιχεμπαχ, ο οποίος αφού εστίασε στις ομοιότητες ανάμεσα στην Ελλάδα του σήμερα και την κατάσταση που επικρατούσε στην ανατολική Γερμανία μετά την ένωση των Γερμανιών, έκανε την (ελπίζουμε όχι προφητική) επισήμανση ότι ‘παρά τις αρχικές προβλέψεις και το γεγονός ότι έγιναν σημαντικές αλλαγές στη διοίκηση και επενδύθηκαν πολλά κεφάλαια, η ανεργία στην ανατολική Γερμανία παραμένει και σήμερα σε υψηλά επίπεδα’.

Στο επίπεδο των παρεμβάσεων τώρα, η πρώτη για το 2013 δράση για την αντιμετώπιση του οξυμένου προβλήματος της ανεργίας ανακοινώθηκε στις 10 Ιανουαρίου, με το ‘Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση των Νέων’, το οποίο παρουσίασαν από κοινού οι υπουργοί Εργασίας, Ανάπτυξης και Παιδείας. Το εν λόγω σχέδιο [4] ενσωματώνει δράσεις των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ που απευθύνονται στους νέους, και τα οποία χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για είκοσι προγράμματα (οχτώ του υπουργείου Εργασίας, δέκα του υπουργείου Παιδείας και δυο του υπουργείου Ανάπτυξης) εκ των οποίων τα δεκατρία υλοποιούνται ήδη, ενώ τα υπόλοιπα εφτά θα προκηρυχθούν εντός του επόμενου τριμήνου. Στο συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο και αποτελεί μία  πρώτη δράση προς μια τέτοια κατεύθυνση, θα επανέλθουμε σε επόμενο άρθρο.

ΗΠΑ, εποχή της μεγάλης ύφεσης: σειρά αναμονής έξω από εστιατόριο ιδιοκτησίας Al Capone, όπου μοιράζεται δωρεάν σε ανέργους σούπα, καφές και ντόνατς (Φωτογραφία: Αρχείο Bettmann/Corbis)
 
 

[1] Για στατιστικά στοιχεία που αφορούν θέματα απασχόλησης και ανεργίας, βλέπε: http://www.statistics.gr/portal/page/portal/ESYE/PAGE-themes?p_param=A0101.
[2] Για την εκδήλωση και τις σχετικές τοποθετήσεις, βλέπε: http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231226271
[3] Για τα υφιστάμενα προγράμματα απασχόλησης του ΟΕΑΔ, βλέπε: http://www.oaed.gr/el/2012-07-13-06-44-20#A8.

Αφήστε ένα σχόλιο

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες.

Όλες οι Δημοσιεύσεις »

Editorial                          
Editorial

Επιμέλεια: Συντακτική Επιτροπή Newsletter
Τα νέα των πράξεων         
Τα νέα της ΔΑΣΤΑΤα νέα της ΔΑΣΤΑ

Επιμέλεια: Αχιλλέας Καμέας, Επίκουρος Καθηγητής ΕΑΠ, Επιστημονικός Υπεύθυνος Πράξης ΔΑΣΤΑ


Διοργάνωση εργαστηρίων ομαδικής συμβουλευτικής

Επιμέλεια: Αθανάσιος Μιχιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΑΠ, Επιστημονικός Υπεύθυνος Πράξης ΓΔ ΕΑΠ


 Απολογισμός Ημερίδας 12/12/2012 με Θέμα: «Σκέψου Καινοτομικά-Πράξε Επιχειρηματικά: Προκλήσεις και Ευκαιρίες»

Επιμέλεια: Μιχάλης Ξένος Επιστημονικός Υπεύθυνος ΜΚΕ Αναπληρωτής Καθηγητής ΣΘΕΤ
Εξελίξεις-Επικαιρότητα      
Το Πανόραμα Δεξιοτήτων της ΕΕ

Επιμέλεια: Κ. Παπαχριστόπουλος & Ι. Σωτηροπούλου - Επιστημονική υποστήριξη ΔΑΣΤΑ


  Απαξίωση των δεξιοτήτων και Δια Βίου Εκπαίδευση

Επιμέλεια: Κ. Παπαχριστόπουλος & Ι. Σωτηροπούλου - Επιστημονική υποστήριξη ΔΑΣΤΑ


 Περί ελληνικής ανεργίας: ερμηνείες και σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις

Επιμέλεια: Γιάννης Μουζακίτης - Επιστημονικός Συνεργάτης ΓΔ ΕΑΠ


 Προκήρυξη της Δράσης «Ολοκληρωμένη παρέμβαση για τη στήριξη της γυναικείας απασχόλησης μέσω ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας»

Επιμέλεια: Αθανάσιος Σακελλαρίου Σύμβουλος επιχειρηματικότητας ΜΚΕ ΕΑΠ


 Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου – Υπηρεσιών (ΕΣΠΑ 2007-2013)                                                                Επιμέλεια: Αθανάσιος Σακελλαρίου Σύμβουλος επιχειρηματικότητας ΜΚΕ ΕΑΠ
Έρευνες-Μελέτες              
Δείκτης Τάσεων Αγοράς Εργασίας για το β’ εξάμηνο 2012

Επιμέλεια: Κ. Παπαχριστόπουλος & Ι. Σωτηροπούλου - Επιστημονική Υποστήριξη ΔΑΣΤΑ


  Leading Women in Business

Επιμέλεια: Ι. Σωτηροπούλου - Επιστημονική Υποστήριξη ΔΑΣΤΑ
Πρόσωπα                           
Κωνσταντίνος Βίγλας

Επιμέλεια: Ι. Σωτηροπούλου - Επιστημονική Υποστήριξη ΔΑΣΤΑ
Σας Ενδιαφέρει...              
Διαγωνισμός Επιχειρηματικών Ιδεών από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς

Επιμέλεια: Αθανάσιος Σακελλαρίου Σύμβουλος επιχειρηματικότητας ΜΚΕ ΕΑΠ


 Χρήσιμες Ιστοσελίδες

Επιμέλεια: Α. Κανελλοπούλου & Ι. Σωτηροπούλου ΔΑΣΤΑ
Το βήμα Των Φοιτητών & Αποφοίτων
Συνεντεύξεις αποφοίτων 2012

Επιμέλεια: Συντακτική Επιτροπή Newsletter