Newsletter της Δομής Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας του ΕΑΠ

Τεύχος: 3 / Φεβρουάριος 2013

Κωνσταντίνος Βίγλας

Δημοσίευση: 8/2/2013
Επιμέλεια: Ι. Σωτηροπούλου - Επιστημονική Υποστήριξη ΔΑΣΤΑ

 

 

 

Η Δομή Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου διενεργεί σειρά συνεντεύξεων με τους αποφοίτους του με σκοπό να αναδείξει την επαγγελματική τους πορεία. Ο κ. Βίγλας είναι απόφοιτος του προγράμματος «Πληροφορικής» του ΕΑΠ (2003-2009), συνέχισε τις σπουδές του στο MBA του ΟΠΑ (2010 -2012) και διανύει μια επιτυχημένη καριέρα ως Υπεύθυνος διαχείρισης των χρηματοοικονομικών συστημάτων του πληροφοριακού κέντρου του ομίλου «Delhaize Group» για την περιοχή Ευρώπης και Ασίας. Στον όμιλο «Delhaize Group» ανήκει και η εταιρεία «ΑΒ Βασιλόπουλος».

Αποσπάσματα ενδεικτικά από την συνέντευξη:

  • Μιλώντας για την εμπειρία του να σπουδάζεις όντας εργαζόμενος:
«Ο συνδυασμός αυτός ήταν αρκετά δύσκολος, είναι αρκετά δύσκολο να δουλεύεις και να σπουδάζεις την ίδια στιγμή, ήταν πολύ απαιτητικό. Υπήρχε ανάγκη για καλύτερη διαχείριση, για πολύ καλύτερη διαχείριση του χρόνου, κάτι το οποίο ήταν δύσκολο για εμένα προσωπικά. Όπως έλεγαν συγκεκριμένα και οι καθηγητές, μας θεωρούσαν «ήρωες»».
«Αυτό που παρατήρησα ήταν ότι, ήταν πολύ ενδιαφέρον το γεγονός να σπουδάζεις ενώ έχεις ξεκινήσει για κάποια χρόνια να δουλεύεις, σου δίνει καλύτερη αίσθηση, καταλαβαίνεις καλύτερα καταρχήν αυτά τα πράγματα τα οποία σπουδάζεις, τα οποία όταν είσαι λίγο πιο νεαρός θα σου φαίνονταν, κενή, κούφια γνώση, ενώ τώρα ήταν πολύ γεμάτη η γνώση που παίρνουμε».
 
  • Σχετικά με τα κίνητρα επιλογής του συγκεκριμένου προγράμματος σπουδών:
«Καταρχήν ήταν αυτό που ήθελα, το ακαδημαϊκό υπόβαθρο που χρειαζόταν, προκειμένου να μπορέσω να ικανοποιήσω τους στόχους τους οποίους είχα. Δεν ήταν βέβαια μόνο το να πάρω ένα πανεπιστημιακό πτυχίο, αλλά και να αποκτήσω την γνώση».
«Όλα ήρθαν σε σχέση με τον επαγγελματικό μου προσανατολισμό. Εγώ δούλευα, είχα σπουδάσει Πληροφορική σε μία ιδιωτική σχολή, και από εκεί και πέρα, δούλευα εκείνα τα χρόνια πριν από το ΕΑΠ σε οικονομικές διευθύνσεις, εφόσον είχα καταλήξει ότι ήθελα να ακολουθήσω την πληροφορική, αυτό που χρειαζόμουν ήταν ένα πρόγραμμα το οποίο μπορεί να με βοηθήσει στο να με προετοιμάσει ουσιαστικά για το επόμενό μου βήμα».
 
  • Σχετικά με ζητήματα αναγνώρισης του πτυχίου στην αγορά εργασίας:
«Υπάρχει μια άποψη, ένας αστικός μύθος θα έλεγα, ότι το ΕΑΠ δεν είναι τόσο αναγνωρισμένο όσο είναι κάποια άλλα ελληνικά πανεπιστήμια, εγώ λοιπόν δεν το συνάντησα πουθενά αυτό, δεν συνάντησα πουθενά την αμφισβήτηση. Απεναντίας θα έλεγα, επειδή έτυχε να κάνω και κάποιο μεταπτυχιακό μετά την αποφοίτηση από το ΕΑΠ, παρατήρησα ότι το feedback που πήρα από τους ανθρώπους που με επέλεξαν, ήταν ότι θεωρούσαν ιδιαίτερα σημαντικό ότι υπήρχε ήδη μια εμπειρία εργασίας και παράλληλα σπουδών, οπότε νομίζω ότι αυτός ο αστικός μύθος καταρρίφθηκε».
 
  • Προσόντα που πρέπει να έχει κάποιος για την είσοδο στην αγορά εργασίας:
«Για αυτούς που εισέρχονται στην αγορά εργασίας θεωρώ καταρχήν ότι πρέπει να έχουν πολύ καλή κατάρτιση ακαδημαϊκή. Το θεωρώ προαπαιτούμενο για να μπορείς να μπεις στην αγορά εργασίας, την όρεξη για δουλειά, επίσης πολύ σημαντικό είναι η κατανόηση της διαφορετικότητας του κάθε ανθρώπου. Όλοι είμαστε διαφορετικοί, όλοι έχουμε τα δικά μας προτερήματα και ελαττώματα και θα πρέπει να έχουμε αυτογνωσία. Επίσης θεωρώ, ότι θα πρέπει να έχουμε υπομονή και να επιμένουμε κιόλας για να πετύχουμε τους στόχους τους οποίους βάζουμε, αυτά νομίζω ότι είναι όλα κρίσιμα, δεν είναι καθαρά ακαδημαϊκά, δεν είναι καθαρά τεχνικά αλλά είναι σημαντικό να υπάρχει αυτογνωσία και όρεξη για δουλειά».
 
  • Η σημασία της συνέντευξης για τους υποψήφιους εργαζόμενους:

«Η δυνατότητα να έχεις μια συνέντευξη με μια εταιρεία είναι μια ώρα που μπορείς να παρουσιάσεις τον εαυτό σου. Εκεί πρέπει να φροντίσεις ώστε η εικόνα να είναι αυτή που θα δώσεις, να μπορέσει να δημιουργήσει στους άλλους την ανάγκη να αγοράσουν αυτό το πράγμα το οποίο προσφέρεις εκείνη την στιγμή. Πρέπει να φροντίζεις έτσι ώστε να παρουσιάζεις τον εαυτό σου, την δουλειά που έχεις κάνει, τις σπουδές που έχεις κάνει, για ποιό λόγο για παράδειγμα πρέπει να προτιμηθείς εσύ και όχι κάποιος άλλος. Είναι η ευκαιρία σου και  πρέπει να την πάρεις, οπότε θα πρέπει θεωρώ όλοι οι απόφοιτοι του ΕΑΠ να έχουν την δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε τέτοιου είδους γνώσεις, έτσι ώστε να μπορέσουν να είναι έτοιμοι για αυτό το βήμα».

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες.

Όλες οι Δημοσιεύσεις »

Editorial                          
Editorial

Επιμέλεια: Συντακτική Επιτροπή Newsletter
Τα νέα των πράξεων         
Τα νέα της ΔΑΣΤΑΤα νέα της ΔΑΣΤΑ

Επιμέλεια: Αχιλλέας Καμέας, Επίκουρος Καθηγητής ΕΑΠ, Επιστημονικός Υπεύθυνος Πράξης ΔΑΣΤΑ


Διοργάνωση εργαστηρίων ομαδικής συμβουλευτικής

Επιμέλεια: Αθανάσιος Μιχιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΑΠ, Επιστημονικός Υπεύθυνος Πράξης ΓΔ ΕΑΠ


 Απολογισμός Ημερίδας 12/12/2012 με Θέμα: «Σκέψου Καινοτομικά-Πράξε Επιχειρηματικά: Προκλήσεις και Ευκαιρίες»

Επιμέλεια: Μιχάλης Ξένος Επιστημονικός Υπεύθυνος ΜΚΕ Αναπληρωτής Καθηγητής ΣΘΕΤ
Εξελίξεις-Επικαιρότητα      
Το Πανόραμα Δεξιοτήτων της ΕΕ

Επιμέλεια: Κ. Παπαχριστόπουλος & Ι. Σωτηροπούλου - Επιστημονική υποστήριξη ΔΑΣΤΑ


  Απαξίωση των δεξιοτήτων και Δια Βίου Εκπαίδευση

Επιμέλεια: Κ. Παπαχριστόπουλος & Ι. Σωτηροπούλου - Επιστημονική υποστήριξη ΔΑΣΤΑ


 Περί ελληνικής ανεργίας: ερμηνείες και σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις

Επιμέλεια: Γιάννης Μουζακίτης - Επιστημονικός Συνεργάτης ΓΔ ΕΑΠ


 Προκήρυξη της Δράσης «Ολοκληρωμένη παρέμβαση για τη στήριξη της γυναικείας απασχόλησης μέσω ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας»

Επιμέλεια: Αθανάσιος Σακελλαρίου Σύμβουλος επιχειρηματικότητας ΜΚΕ ΕΑΠ


 Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου – Υπηρεσιών (ΕΣΠΑ 2007-2013)                                                                Επιμέλεια: Αθανάσιος Σακελλαρίου Σύμβουλος επιχειρηματικότητας ΜΚΕ ΕΑΠ
Έρευνες-Μελέτες              
Δείκτης Τάσεων Αγοράς Εργασίας για το β’ εξάμηνο 2012

Επιμέλεια: Κ. Παπαχριστόπουλος & Ι. Σωτηροπούλου - Επιστημονική Υποστήριξη ΔΑΣΤΑ


  Leading Women in Business

Επιμέλεια: Ι. Σωτηροπούλου - Επιστημονική Υποστήριξη ΔΑΣΤΑ
Πρόσωπα                           
Κωνσταντίνος Βίγλας

Επιμέλεια: Ι. Σωτηροπούλου - Επιστημονική Υποστήριξη ΔΑΣΤΑ
Σας Ενδιαφέρει...              
Διαγωνισμός Επιχειρηματικών Ιδεών από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς

Επιμέλεια: Αθανάσιος Σακελλαρίου Σύμβουλος επιχειρηματικότητας ΜΚΕ ΕΑΠ


 Χρήσιμες Ιστοσελίδες

Επιμέλεια: Α. Κανελλοπούλου & Ι. Σωτηροπούλου ΔΑΣΤΑ
Το βήμα Των Φοιτητών & Αποφοίτων
Συνεντεύξεις αποφοίτων 2012

Επιμέλεια: Συντακτική Επιτροπή Newsletter