Newsletter της Δομής Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας του ΕΑΠ

Τεύχος: 4 / Απρίλιος 2013

DAAD Ενημερωτικό Κέντρο Αθηνών

Δημοσίευση: 08/04/2013
Επιμέλεια: Ομάδα ΔΑΣΤΑ ΕΑΠ

 

 

 

 

Ειδική εκδήλωση την Παρασκευή 12 Απριλίου στο Goethe-Institut Athen. Ευκαιρίες για γερμανοελληνική συνεργασία στο τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Το «Πρόγραμμα ενίσχυσης ακαδημαϊκού μέλλοντος Νότιας Ευρώπης» οφείλει να ενδυναμώσει την έρευνα και την διδασκαλία στην Ελλάδα.

Στον απόηχο της κρίσης, η ζήτηση για σπουδές στη Γερμανία έχει αυξηθεί, κάτι που διαφαίνεται και από τον αριθμό των υποψηφίων για τις υποτροφίες της DAAD. Η DAAD ανταποκρίνεται σε αυτή την κατάσταση με ένα ειδικό πρόγραμμα για την Ελλάδα, με το πρόγραμμα ενίσχυσης ακαδημαϊκού μέλλοντος, το οποίο σε συνεργασία με το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) έχει σαν στόχο την επί τόπου ενδυνάμωση των ακαδημαϊκών υποδομών και την αποφυγή μετανάστευσης νέων ελλήνων επιστημόνων.

Το νέο πρόγραμμα της DAAD για την Ελλάδα θα παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Απριλίου στο Goethe-Institut Athens, ώρα 6.30 μ.μ. Θα θέλαμε να προσκαλέσουμε όλους τους ενδιαφερόμενους, ιδιαιτέρως τους εκπροσώπους των ελληνικών πανεπιστημίων, του ελληνικού τύπου, DAAD Alumni και φοιτητές που ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Στην εκδήλωση θα παραστεί η κυρία Lemmens, υπεύθυνη Διεθνοποίησης και Επικοινωνίας της DAAD όπως επίσης θα παραστούν εκπρόσωποι της Eλληνικής κυβέρνησης και του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). Περισσότερες πληροφορίες θα αναρτηθούν σύντομα στην ιστοσελίδα μας. Είσοδος ελεύθερη.

Με τους πρόσθετους πόρους που παρέχονται από το νεοϊδρυθέν πρόγραμμα ενίσχυσης ακαδημαϊκού μέλλοντος Νότιας Ευρώπης οφείλουν να ενδυναμωθούν οι ήδη υπάρχουσες ακαδημαϊκές συνεργασίες μεταξύ ελληνικών και γερμανικών πανεπιστημίων και να δημιουργηθούν νέες. Η στενότερη αυτή συνεργασία θα πρέπει να ενισχυθεί μέσω της κινητικότητας και της ανταλλαγής καθηγητών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ανερχόμενων επιστημόνων και φοιτητών και από τις δύο χώρες. Επίσης οφείλεται στο τομέα της διαχείρισης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης οι διοικητικοί υπάλληλοι να έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν ιδέες με τους συναδέλφους τους από τα γερμανικά πανεπιστήμια. Η ανταλλαγή των καθηγητών και των φοιτητών θα συμβάλλει στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των γερμανικών και των ελληνικών πανεπιστημίων και να ενθαρρύνει τον διάλογο μεταξύ των χωρών-εταίρων.

Θα ενισχυθούν συμπληρωματικά οι μέχρι τώρα υποτροφίες μικρής και μεσαίας διάρκειας παραμονής φοιτητών, ερευνητών και διοικητικών υπαλλήλων με τα συνεργαζόμενα πανεπιστήμια (π.χ. με υποτροφίες ανά εξάμηνο, υποτροφίες έρευνας μικρής διάρκειας, υποτροφίες για εντατικά μαθήματα γλώσσας και πανεπιστημιακά μαθήματα το καλοκαίρι, βοηθήματα κινητικότητας για ταξίδια). Επιπλέον, θα δοθούν κονδύλια για διμερείς εκδηλώσεις (όπως συνέδρια, ημερίδες, σεμινάρια, θερινά σχολεία, κ.λπ.).

Επίσης, στο πλαίσιο του προγράμματος RISE οι φοιτητές των φυσικών και μηχανικών επιστημών θα έχουν την δυνατότητα να κάνουν μια αμειβόμενη πρακτική άσκηση σε ένα γερμανικό πανεπιστήμιο ή σε ένα ερευνητικό ίδρυμα. Οι επιλεχθέντες θα συνεργαστούν στο πλαίσιο της πρακτικής άσκησης με υποψήφιους διδάκτορες από την Γερμανία. Η διάρκεια της πρακτικής άσκησης μπορεί να είναι με-ταξύ 6 και 12 εβδομάδες. Συμπληρωματικά με τις 75 θέσεις πρακτικής άσκησης θα υπάρξουν και 30 θέσεις για τμήμα-τα γερμανικής γλώσσας διάρκειας δύο εβδομάδων. Για την πρακτική άσκηση έξι εβδομάδων ο ασκούμενος θα λάβει αμοιβή 975 €, για οκτώ εβδομάδες 1300 €, για δέκα εβδομάδες 1625 € και για δώδεκα εβδομάδες 1950 €. Για κάθε ασκούμενο θα υπάρξει και μία πάγια αποζημίωση για έξοδα ταξιδιού ύψους 225 €.

Όποιος ενδιαφέρεται για αυτό το πρόγραμμα μπορεί να κάνει αίτηση μεταξύ 8 και 24 Απριλίου. Περισσότερες πληροφορίες για τα απαιτούμενα δικαιολογητικά όπως επίσης αναλυτικές πληροφορίες για τις θέσεις πρακτικής άσκησης θα βρείτε στην ιστοσελίδα www.daad.de/rise.

Αφήστε ένα σχόλιο

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες.

Όλες οι Δημοσιεύσεις »

Editorial                                  
Editorial

Επιμέλεια: Συντακτική Επιτροπή Newsletter
Τα νέα των πράξεων          
Τα νέα της ΔΑΣΤΑ

Επιμέλεια: Αχιλλέας Καμέας, Επίκουρος Καθηγητής ΕΑΠ, Επιστημονικός Υπεύθυνος Πράξης ΔΑΣΤΑ


Χαιρετισμός ΕΥ ΓΔΤα νέα του ΓΔ

 

Επιμέλεια: Αθανάσιος Μιχιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΑΠ, Επιστημονικός Υπεύθυνος Πράξης ΓΔ ΕΑΠ


            

Τα νέα της ΜΚΕ

 

 

Επιμέλεια: Μιχάλης Ξένος, Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΑΠ, Επιστημονικός Υπεύθυνος Πράξης ΜΚΕ ΕΑΠ

 

Εξελίξεις-Επικαιρότητα  

 Η Επιχειρηματικότητα μέσα από τον Ελληνικό Κινηματο- γράφο

Επιμέλεια: Α. Κανελλοπούλου-Διαχείριση Οικονομικού και Φυσικού Αντικειμένου ΔΑΣΤΑ ΕΑΠ


 Παλιοί Εργαζόμενοι- Νέες Ευκαιρίες

Επιμέλεια: Α. Κανελλοπούλου-Διαχείριση Οικονομικού και Φυσικού Αντικειμένου ΔΑΣΤΑ ΕΑΠ


Συχνές ερωτήσεις-Προκήρυξη Ενίσχυσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

 Επιμέλεια: Αθανάσιος Σακελλαρίου Σύμβουλος επιχειρηματικότητας ΜΚΕ ΕΑΠ

Έρευνες-Μελέτες              
ILO Global Trends 2013

Επιμέλεια: Ι. Σωτηροπούλου-Επιστημονκή Υποστήριξη ΔΑΣΤΑ ΕΑΠ


Έκθεση του ΙΟΒΕ για την επι- χειρηματικότητα στην Ελλάδα την περίοδο 2011-2012

Επιμέλεια: Κ. Παπαχριστόπουλος - Επιστημονική υποστήριξη ΔΑΣΤΑ
Πρόσωπα                            
Αθανάσιος Σκόδρας

Επιμέλεια: Ι. Σωτηροπούλου - Επιστημονική Υποστήριξη ΔΑΣΤΑ
Σας Ενδιαφέρει...               
Σας ενδιαφέρει...

Επιμέλεια: Ομάδα ΔΑΣΤΑ ΕΑΠ


HORIZON 2020

Επιμέλεια: Κ. Παπαχριστόπουλος - Επιστημονική υποστήριξη ΔΑΣΤΑ


Διεθνής διάκριση σε Ελληνίδα επιστήμονα

Επιμέλεια: Ι. Σωτηροπούλου-Επιστημονκή Υποστήριξη ΔΑΣΤΑ ΕΑΠ


IQbility μια Νέα Πρωτοβουλία για την Ενίσχυση της Επιχειρη- ματικότητας

Επιμέλεια: Αθανάσιος Σακελλαρίου Σύμβουλος επιχειρηματικότητας ΜΚΕ ΕΑΠ


Tips Δημιουργικότητας

Επιμέλεια: Αθανάσιος Σακελλαρίου Σύμβουλος επιχειρηματικότητας ΜΚΕ ΕΑΠ


1o Διεθνές Θερινό Σχολείο Ηλεκτρονικής Επιχειρηματι- κότητας

Επιμέλεια: Α. Κανελλοπούλου-Διαχείριση Οικονομικού και Φυσικού Αντικειμένου ΔΑΣΤΑ ΕΑΠ


DAAD Ενημερωτικό Κέντρο Αθηνών

Επιμέλεια: Ομάδα ΔΑΣΤΑ ΕΑΠ

Το βήμα Των Φοιτητών & Αποφοίτων

Συνεντεύξεις αποφοίτων 2012

Επιμέλεια: Συντακτική Επιτροπή Newsletter