Εκτύπωση σελίδας

Editorial

Δημοσίευση: 09/04/2013
Επιμέλεια: Συντακτική Επιτροπή Newsletter

 

 

 

 

Αγαπητά μέλη της κοινότητας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου,

 Σας καλωσορίζουμε στο τέταρτο ενημερωτικό τεύχος της ηλεκτρονικής περιοδικής έκδοσης (Newsletter) της Δομής Απασχόλησης & Σταδιοδρομίας (ΔΑΣΤΑ), του Γραφείου Διασύνδεσης (ΓΔ), και της Μονάδας Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας (ΜΚΕ) του ΕΑΠ.

Η παρούσα έκδοση περιέχει ποικιλία άρθρων για την σταδιοδρομία, την απασχόληση και την επιχειρηματικότητα. Μια περίληψη των άρθρων παρουσιάζεται παρακάτω.

Στα «Νέα των πράξεων» οι τρεις πράξεις σας ενημερώνουν για τις δράσεις που έχουν πραγματοποιήσει και αυτές που προγραμματίζουν. Η ΔΑΣΤΑ σας καλεί να περιηγηθείτε στη νέα ιστοσελίδα της, σας θυμίζει τις πρόσφατες ενημερωτικές εκδηλώσεις που έγιναν σε Θεσσαλονίκη και Ξάνθη, και προαναγγέλλει τις επόμενες που θα ακολουθήσουν στο Ηράκλειο, καθώς και την εκδήλωση που θα αφορά τη σταδιοδρομία των αποφοίτων Σχολών Εφαρμοσμένων Τεχνών. Tο ΓΔ διευρύνει τη λειτουργία του, καθώς παρέχει πλέον υπηρεσίες συμβουλευτικής και στο Παράρτημα Αθήνας του ΕΑΠ, και παραθέτει τα νέα στοιχεία επικοινωνίας με τα στελέχη του Γραφείου. Επιπλέον, το ΓΔ ανακοινώνει την διοργάνωση νέας σειράς σεμιναρίων με θέμα ‘Επαγγελματική Ανάπτυξη και Σχεδιασμός Σταδιοδρομίας’, τα οποία θα υλοποιηθούν στην Αθήνα και θα ξεκινήσουν στις 15 Απριλίου. Η ΜΚΕ κάνει τον απολογισμό του “MentoringDay 2” που είχε θέμα «Ανάπτυξη Επιχειρηματικού Σχεδίου (Business Plan)». Η εκδήλωση διοργανώθηκε από κοινού από τη ΜoΚΕ του Πανεπιστημίου Πατρών και τη ΜΚΕ του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Επίσης, η ΜΚΕ μας ενημερώνει για τα νέα σεμινάρια που θα υλοποιηθούν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα.

Στην ενότητα «Εξελίξεις – Επικαιρότητα» με άρθρα ευρείας θεματολογίας ενημερώνεστε για θέματα σχετικά με την απασχόληση σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο. Ένα ενδιαφέρον άρθρο για την αποτύπωση της επιχειρηματικότητας μέσα από τον ελληνικό κινηματογράφο κατά τις δεκαετίες ΄50 - ΄70, θα σας ξυπνήσει μνήμες. Επιπλέον, μαθαίνουμε και ενημερωνόμαστε για τον απολογισμό του περασμένου έτους, που είχε χαρακτηριστεί από την ΕΕ ως «Ευρωπαϊκό Έτος ενεργούς Γήρανσης και Αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών». Όσοι από εσάς έχετε ερωτήσεις σχετικά με την προκήρυξη Ενίσχυσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου – Υπηρεσιών μέσω του ΕΣΠΑ, στο σχετικό άρθρο μπορείτε να βρείτε τις απαντήσεις καθώς και να ενημερωθείτε για την παράταση που δόθηκε στις αίτησεις.

Στην ενότητα «Έρευνες – Μελέτες» φιλοξενούνται μελέτες για την απασχόληση σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Μια έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εργασίας (ILO) για τις τάσεις στην αγορά εργασίας, τους τομείς εργασίας που αλλάζουν λόγω της κρίσης καθώς και για τομείς παραγωγής που μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη ευάλωτων οικονομιών. Ενώ, σε μια μικρότερη κλίμακα του εθνικού χώρου απασχόλησης, παρουσιάζεται η μελέτη του ΙΟΒΕ για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα τη διετία 2011 - 2012. Ανακαλύψτε τα στοιχεία που συνθέτουν τη νέα γενιά επιχειρηματιών και τα κίνητρά που συνόδευαν αυτή τους την απόφαση. 

Το «Πρόσωπο» που θέλαμε να τιμήσουμε σε αυτό το τεύχος είναι ο πρώην Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών & Τεχνολογίας του ΕΑΠ, Καθηγητής, κος Αθανάσιος Σκόδρας. Μας μιλάει για τη σημαντική ερευνητική δράση, για το Εργαστήριο Ψηφιακών Συστημάτων & Επεξεργασίας Ψηφιακών Μέσων, για το Πρόγραμμα Σπουδών «Πληροφορική» και για τις δεξιότητες που πρέπει να διαθέτει κάποιος ο οποίος ενδιαφέρεται να επιλέξει την καριέρα του «ερευνητή». 

Στην ενότητα «Σας ενδιαφέρει», επιλέξαμε και σας παρουσιάζουμε εκδηλώσεις, επερχόμενα συνέδρια, ή ερευνητικά προγράμματα, καθώς και μια διεθνή διάκριση ελληνίδας ερευνήτριας της NASA. Ενδιαφέρουσα είναι και η νέα πρωτοβουλία για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας αρχικών σταδίων που ανακοίνωσε ο Όμιλος Quest με την λειτουργία του iqbility. Για όσους αναρωτιούνται πως να ενισχύσουν την ικανότητά τους για δημιουργία βρήκαμε και σας παραθέτουμε videoμε χρήσιμες συμβουλές.

Τέλος, «Στο βήμα των φοιτητών και αποφοίτων» φιλοξενούνται αποσπάσματα συνεντεύξεων αποφοίτων του ΕΑΠ, που ορκίστηκαν την 1η Δεκεμβρίου 2012.

 

Σας ευχόμαστε

Καλή Ανάγνωση!

 

Η συντακτική επιτροπή
*e-mailεπικοινωνίας : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

 

1 σχόλιο

  • Κατερίνα

    Συγχαρητήρια! Ένα ακόμα ενδιαφέρον newsletter...

    Κατερίνα Κυριακή, 14 Απριλίου 2013 14:13 Απάντηση