Newsletter της Δομής Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας του ΕΑΠ

Τεύχος: 4 / Απρίλιος 2013

Η Επιχειρηματικότητα μέσα από τον Ελληνικό Κινηματογράφο

Δημοσίευση: 08/04/2013
Επιμέλεια: Α. Κανελλοπούλου Διαχείριση Οικονομικού και Φυσικού Αντικειμένου ΔΑΣΤΑ ΕΑΠ

 

 

 

 

Αφορμή για το συγκεκριμένο άρθρο, αποτέλεσε το βιβλίο –λεύκωμα «Δουλειές με Φούντες: Η ιστορία της Ελληνικής Επιχειρηματικότητας μέσα από τον Ελληνικό Κινηματογράφο (1950-1970)», της Αγγελικής Μυλωνάκη1(εκδ. Πολ. Εταιρίας Βορείου Ελλάδος). Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια σημαντική καταγραφή της σχέσης του παλιού καλού ελληνικού κινηματογράφου και της διαχρονικής πορείας του Επιχειρείν.

Από τον κουτοπόνηρο “μπακαλόγατο” του Χατζηχρήστου έως τον εφοπλιστή Φωκά του Κωνσταντάρα και την αυστηρή πολιτικό μηχανικό της Τζένης Καρέζη, το βιβλίο φέρνει στο φως το επιχειρηματικό δαιμόνιο του Έλληνα, όπως αυτό εναλλάσσεται και εξελίσσεται στα πρόσωπα δημοφιλών πρωταγωνιστών του παλιού ελληνικού κινηματογράφου.

Eργολάβοι, κτηματομεσίτες, ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, εργοστασιάρχες, εφοπλιστές, πλανόδιοι έμποροι, πλασιέ και μικρομαγαζάτορες παρελαύνουν στις σελίδες του και ζωντανεύουν αναγνωρίσιμους τύπους και χαρακτήρες επιχειρηματιών, αποκαλύπτοντας τα στερεότυπα, τις εικόνες και τις μεταλλαγές της επιχειρηματικότητας στην Eλλάδα των δεκαετιών ‘50 και ‘60.

O ελληνικός κινηματογράφος έχει έναν ιδιαίτερα εκπαιδευτικό χαρακτήρα καθώς δημιούργησε στάσεις, ανέπτυξε αξίες, καλλιέργησε πεποιθήσεις. Ο κινηματογράφος λοιπόν μέρους του πολιτιστικού εποικοδομήματος δεν θα μπορούσε να αφήσει έξω από τη θεματολογία του το επιχειρείν. Παράγοντες όπως το βιοτικό επίπεδο, το εκπαιδευτικό σύστημα, το θρησκευτικό αίσθημα, οι αξίες, τα ήθη και τα έθιμα, οι παραδόσεις κ.λπ., που διαμορφώνουν και χαρακτηρίζουν τη συμπεριφορά των καταναλωτών και των παραγωγών, επηρεάστηκαν σημαντικά από τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο, ο οποίος αποτέλεσε την επιτομή του ελληνικού ονείρου για μια καλύτερη ζωή.

Οι ελληνικές ταινίες ξεκινούν από τους φτωχούς βιοπαλαιστές, τους μικροεμπόρους και τους αυτοαπασχολούμενους των ταινιών της δεκαετίας του '50, οι οποίοι απηχούν τον αγώνα της επιβίωσης σε μια Ελλάδα που μόλις έχει βγει από τα δεινά του πολέμου. Υπάρχει στενή σχέση του επιχειρείν με την κινηματογραφική αναπαράστασή του, διότι το σινεμά του '50 βρίσκεται πιο κοντά στο λαϊκό κοινό, στην καθημερινότητα και στις αγωνίες του.

Μέσα σε μία μόλις δεκαετία, η κινηματογραφική εικόνα του επιχειρηματία διανύει μια τεράστια διαδρομή, που οφείλεται τόσο στην έντονη οικονομική ανάπτυξη της χώρας στη δεκαετία του '60 όσο και στη μαζικοποίηση του κινηματογράφου. Έτσι, οι ταινίες του '60 ξεφεύγουν από την ιστορική πραγματικότητα και υπηρετούν τις ανάγκες της μαζικής διασκέδασης, προβάλλοντας το μικροαστικό όνειρο της ευημερίας και της κατανάλωσης.

Στην οθόνη κυριαρχεί ο κόσμος των μεγάλων επιχειρήσεων (κατασκευαστικών εταιρειών, τουριστικών και εργοστασιακών μονάδων), όπου καθιερώνονται οι πανίσχυροι κεφαλαιούχοι (εφοπλιστές και μεγαλοβιομήχανοι). Ταυτόχρονα, στις ταινίες συνυπάρχουν οι μικροαστοί ήρωες, η επιχειρηματικότητα των οποίων εξαρτάται από την εύνοια της τύχης και το κυνήγι του γρήγορου κέρδους, που θα τους βοηθήσει να "πιάσουν την καλή" και να ανέλθουν κοινωνικά.

Μέσα από τον κινηματογράφο λοιπόν βλέπουμε τα επαγγέλματα που ευδοκιμούσαν εκείνη την περίοδο και πως αυτά εξελίχθηκαν ε την πάροδο του χρόνου. Και ίσως ο παλιός ελληνικός κινηματογράφος να είναι σε θέση να ενισχύσει με τον τρόπο του την επιχειρηματικότητα, δίνοντας ιδέες και επαναφέροντας στη σημερινή εποχή επαγγέλματα που είχαν εκλείψει.

Α. Κανελλοπούλου
Διαχείριση Οικονομικού και Φυσικού

Αντικειμένου ΔΑΣΤΑ ΕΑΠ

Πηγή: www.epixeiro.gr

1 Η Αγγελική Μυλωνάκη είναι διδάκτορας του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με ειδίκευση στις κινηματογραφικές σπουδές. Έχει δημοσιεύσει άρθρα και μελέτες σχετικά με τον ελληνικό κινηματογράφο σε επιστημονικά περιοδικά και έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
   Διδάσκει ιστορία ελληνικού κινηματογράφου στο Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ και είναι τακτική συνεργάτιδα στο Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης

 

1 σχόλιο

  • Ευγενία Φιλντίση

    Ενδιαφέρον άρθρο. Θα τολμούσα μάλιστα να προσθέσω ότι παράλληλα με τις ιδέες επιχειρηματικότητας ο παλιός ελληνικός κινηματογράφος μπορεί ίσως να διαμορφώσει κι ένα ανάλογο τρόπο σκέψης στη νέα γενιά Ελλήνων : την αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής μέσα από την ανάπτυξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, της εκμετάλλευσης των προσωπικών ικανοτήτων, της τόλμης, της πρωτοτυπίας, αλλά και της εντιμότητας. Σε λίγες ταινίες επιβραβευόταν η πλάγια οδός και απάτη.

    Ευγενία Φιλντίση Σάββατο, 13 Απριλίου 2013 09:31 Απάντηση

Αφήστε ένα σχόλιο

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες.

Όλες οι Δημοσιεύσεις »

Editorial                                  
Editorial

Επιμέλεια: Συντακτική Επιτροπή Newsletter
Τα νέα των πράξεων          
Τα νέα της ΔΑΣΤΑ

Επιμέλεια: Αχιλλέας Καμέας, Επίκουρος Καθηγητής ΕΑΠ, Επιστημονικός Υπεύθυνος Πράξης ΔΑΣΤΑ


Χαιρετισμός ΕΥ ΓΔΤα νέα του ΓΔ

 

Επιμέλεια: Αθανάσιος Μιχιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΑΠ, Επιστημονικός Υπεύθυνος Πράξης ΓΔ ΕΑΠ


            

Τα νέα της ΜΚΕ

 

 

Επιμέλεια: Μιχάλης Ξένος, Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΑΠ, Επιστημονικός Υπεύθυνος Πράξης ΜΚΕ ΕΑΠ

 

Εξελίξεις-Επικαιρότητα  

 Η Επιχειρηματικότητα μέσα από τον Ελληνικό Κινηματο- γράφο

Επιμέλεια: Α. Κανελλοπούλου-Διαχείριση Οικονομικού και Φυσικού Αντικειμένου ΔΑΣΤΑ ΕΑΠ


 Παλιοί Εργαζόμενοι- Νέες Ευκαιρίες

Επιμέλεια: Α. Κανελλοπούλου-Διαχείριση Οικονομικού και Φυσικού Αντικειμένου ΔΑΣΤΑ ΕΑΠ


Συχνές ερωτήσεις-Προκήρυξη Ενίσχυσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

 Επιμέλεια: Αθανάσιος Σακελλαρίου Σύμβουλος επιχειρηματικότητας ΜΚΕ ΕΑΠ

Έρευνες-Μελέτες              
ILO Global Trends 2013

Επιμέλεια: Ι. Σωτηροπούλου-Επιστημονκή Υποστήριξη ΔΑΣΤΑ ΕΑΠ


Έκθεση του ΙΟΒΕ για την επι- χειρηματικότητα στην Ελλάδα την περίοδο 2011-2012

Επιμέλεια: Κ. Παπαχριστόπουλος - Επιστημονική υποστήριξη ΔΑΣΤΑ
Πρόσωπα                            
Αθανάσιος Σκόδρας

Επιμέλεια: Ι. Σωτηροπούλου - Επιστημονική Υποστήριξη ΔΑΣΤΑ
Σας Ενδιαφέρει...               
Σας ενδιαφέρει...

Επιμέλεια: Ομάδα ΔΑΣΤΑ ΕΑΠ


HORIZON 2020

Επιμέλεια: Κ. Παπαχριστόπουλος - Επιστημονική υποστήριξη ΔΑΣΤΑ


Διεθνής διάκριση σε Ελληνίδα επιστήμονα

Επιμέλεια: Ι. Σωτηροπούλου-Επιστημονκή Υποστήριξη ΔΑΣΤΑ ΕΑΠ


IQbility μια Νέα Πρωτοβουλία για την Ενίσχυση της Επιχειρη- ματικότητας

Επιμέλεια: Αθανάσιος Σακελλαρίου Σύμβουλος επιχειρηματικότητας ΜΚΕ ΕΑΠ


Tips Δημιουργικότητας

Επιμέλεια: Αθανάσιος Σακελλαρίου Σύμβουλος επιχειρηματικότητας ΜΚΕ ΕΑΠ


1o Διεθνές Θερινό Σχολείο Ηλεκτρονικής Επιχειρηματι- κότητας

Επιμέλεια: Α. Κανελλοπούλου-Διαχείριση Οικονομικού και Φυσικού Αντικειμένου ΔΑΣΤΑ ΕΑΠ


DAAD Ενημερωτικό Κέντρο Αθηνών

Επιμέλεια: Ομάδα ΔΑΣΤΑ ΕΑΠ

Το βήμα Των Φοιτητών & Αποφοίτων

Συνεντεύξεις αποφοίτων 2012

Επιμέλεια: Συντακτική Επιτροπή Newsletter